Výstavba tréningovej haly je schválená

09.03.2013 Liptovský Mikuláš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Poslanci mikulášskeho mestského zastupiteľstva (MsZ) vo štvrtok 7. marca odsúhlasili výstavbu hokejovej tréningovej haly pri zimnom štadióne v Liptovskom Mikuláši. Po zhruba štyroch mesiacoch od schválenia tohto zámeru, ktorý inicioval reprezentant Ján Laco pôvodom z L. Mikuláša, sa môže začať realizovať.
Pod zdĺhavejší proces sa podpísala aj prítomnosť druhej – alternatívnej – ponuky ďalšej súkromnej liptovskomikulášskej spoločnosti. „Týmto projektom sme sa zaoberali niekoľkokrát na finančnej komisii a dospeli sme k záveru, že tento druhý projekt tak ako bol rozpočtovaný, by nebolo možné investorom zrealizovať,“ vysvetlil poslanec Dušan Vinčur, predseda finančnej komisie MsZ. „Boli sme však povinní sa ním zaoberať, keďže aj jeho súčasťou mal byť aj mestský pozemok a štadión,“ dodal.
Projekt výstavby tréningovej haly bol na rokovaní mestského zastupiteľstva obhájiť aj konateľ spoločnosti JL aréna Branislav Duboš: „Akceptovali sme, že mesto začalo rokovať s ďalším investorom a sme radi, že sa nakoniec rozhodlo pre nás, aj keď nám to pozastavilo prípravné práce na zhruba osem týždňov.“ Kvôli zdržaniu museli autori odsúhlaseného projektu zmeniť pôvodne plánovanú kongeneračnú jednotku, ktorá mala byť zabudovaná do zrekonštruovanej strojovne, za klasické chladiace zariadenie.
Prostredníctvom videonahrávky projekt počas rokovania podporil samotný Ján Laco, osobne sa poslancom prihovorili hokejisti Jerguš Bača a reprezentant Martin Cibák, obaja odchovanci mikulášskeho hokeja.
Na základe koncesnej zmluvy, ktorú by malo mesto Liptovský Mikuláš v najbližších dňoch s investorom podpísať na pätnásť rokov, investorská firma zrekonštruuje najprv strojovňu, aby boli práce hotové do začiatku novej sezóny. Ak prebehne rozhodovanie stavebného úradu hladko, už v októbri alebo novembri by mohla v blízkosti zimného štadióna stáť aj nová tréningová hala. Oba objekty budú využívať novú strojovňu spoločne a investor ich bude aj spoločne prevádzkovať.
„Výstavbou haly riešime kapacitný problém, to znamená dostupnosť ľadovej plochy v meste a rozšírime aj možnosti pre amatérske hokejové tímy či krasokorčuľovanie,“ povedal primátor Alexander Slafkovský. Výhodou je, že investícia nevyžaduje peniaze z mestskej pokladne a ešte prinesie oproti súčasným nákladom na prevádzku mestského štadióna mestu úsporu minimálne 55-tisíc eur ročne. „Tie môžeme investovať do rekonštrukcie štadióna. Existencia tréningovej haly umožní rekonštrukciu starého štadióna bez obmedzenia tréningového procesu,“ dopĺňa A. Slafkovský.
Hokejová sezóna sa predĺži z ôsmich na desať až jedenásť mesiacov. „Pre mládež bude k dispozícii tisíc hodín ľadovej plochy zadarmo,“ uzavrel A. Slafkovský. Výstavba novej haly sa začne už čoskoro. Po skúšobnej prevádzke v júli plánujú spustiť plnú prevádzku na oboch ľadových plochách v auguste tohto roku.
 
Ing. Peter Lehotský
komunikačný manažér
mesta Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región